Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
NEC Official Business Partner

Leginstructie kunstgras

Als je zelf je kunstgras wilt aanleggen hebben wij enkele tips voor jou. Het aanleggen van kunstgras is niet heel moeilijk, maar heeft wel enige aandacht nodig. Daarom raden wij aan voordat je begint deze aanwijzingen goed door te nemen zodat je weet welke stappen je moet doorlopen.

 

 

Hieronder vind je een lijst met wat je nodig hebt voor de aanleg van jouw kunstgras gazon.

1) straatzand
2) opsluitband
3) trilplaat
4) geotextiel
5) kunstgras
6) lijmband/tape
7) haken
8) kwartszand
9) borstelmachine of harde bezem

Je moet ervoor zorgen dat de ondergrond goed is geëgaliseerd, met een afloop van 1cm per meter. Je kunt de ondergrond "opsluiten" met opsluitband of steen. Je moet er wel echt zeker van zijn dat de ondergrond het water kan afvoeren, het laatste wat je wil is waterpartijen op jouw mooie kunstgras. Straatzand voert het water uitstekend af. Zwarte grond of bouwzand is niet geschikt als ondergrond. De ondergrond dient minstens 10 centimeter dik te zijn. Je moet er voor zorgen dat de ondergrond goed is aangetrild en zich ongeveer 1 centimeter onder de bovenrand van de opsluitband bevindt.

Rol het geotextiel (het ondertapijt) uit op de ondergrond, blijf hierbij 1 centimeter uit de rand en laat de stukken ondertapijt 10 centimeter over elkaar heen overlappen.
Rol het kunstgras uit en laat het ongeveer 3 centimeter over de opsluitbanden overlappen. Laat aansluitende delen kunstgras 5 tot 10 centimeter overlappen.
Snijd het kunstgras op maat bij de naden, doe dit altijd in de rug van het tapijt! Nooit in het deel waar de vezels zitten. Laat de overlappende delen bij de opsluitbanden nog even zitten. Houd een kier van max. 4mm bij de aansluitende delen, voorkom dat het kunstgras te strak tegen elkaar aan ligt. Blijkt het dat er toch stukken overlappen, snijd deze dan weg met een scherp (stanley) mes.
Vouw de naden open door het kunstgras terug te vouwen. Zorg dat de ondergrond goed schoon is en leg vervolgens de lijmband. Vouw het kunstgras dicht maar druk het nog niet aan, let er vooral op dat er geen vezels worden mee gelijmd. Haal het kunstgras vervolgens weer stukje voor stukje los en druk vervolgens het kunstgras definitief vast in de lijm. Let op dat er geen vezels worden vastgelijmd.
Druk de naden aan door er vervolgens een aantal keren over heen en weer te lopen. Als er stukken kunstgras overlappen bij de opsluitbanden kunnen deze nu afgesneden worden met een scherp stanleymes.
Steek vervolgens in elke zijde om de 2 meter een metalen plaatshouder in het kunstgras, dit voorkomt schuiven. Bij het leggen van meerdere stukken dien je rekening te houden met een gelijke legrichting, dit in verband met de vleug en richting van de pool. 

Nadat je het kunstgras netjes hebt gelegd kunt je er voor kiezen om het kunstgras in te strooien.
Voordat je kunt beginnen met instrooien moet de lijm al minstens een uur gedroogd hebben. Voordat je begint te borstelen dien je het strooizand gelijkmatig over het kunstgras te verdelen. De hoeveelheid zand is afhankelijk per grassoort, maar gebruikelijk is ruwweg 5kg per m2.
Bij voorkeur gebruik je een borstelmachine, deze dient tegen de poolrichting in het zand in het kunstgras te vegen. Dit is ook te doen met een harde bezem.

NB. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan deze instructies. 

 

Vraag direct offerte aan

De door u ingevulde gegevens gebruiken wij enkel en eenmalig om uw e-mail te beantwoorden. Wij delen uw gegevens niet met andere partijen. Meer informatie op het gebied van privacy vindt u in ons privacybeleid.